вторник, 17 февруари 2015 г.

Планинари от 6 града празнуваха Петльовден на хижа „Чернатица”



Планинарите от ТД „Незабравка” – Септември се включиха в традиционното честване на тачения български празник Петльовден на хижа „Чернатица” в Родопите. Всяка година в навечерието на уважавания от мъжете 2 февруари там се събират туристи от цялата страна. Този път хижата едва побра дошлите над 100 мъже и жени от Пловдив, Варна, Панагюрище, Пазарджик, Бургас и Септември. Нашата група наброяваше рекордните 41 природолюбители.
„С пристигането ни се разрази снежна буря, която за броени часове направи значителна снежна покривк – разказа зам.-председателят на дружеството Евгени Попов. -. Вътре обаче настроението беше много високо. Шегите и закачките продължиха през цялата нощ. Имаше подготвени от жените гевречета, много вино, мезета, песни и танци. Не беше пропуснато да се отбележи обаче, че Петльоден е възникнал в тежък за българите исторически период. По време на турското робство бил вземан кръвен данък – малки момчета, които като еничари по-късно попълвали турската армия. Заптитетата бележили с кръв вратите на домовете, където вече насилствено е отнета мъжка рожба. Жени обаче се изхитрили и започнали да колят петли, с кръвта на които поставяли знаци на портите и така спасявали децата си”.
На сутринта времето беше неузнаваемо – изгря слънце и стопи снега. Групата се върна обратно до изходния пункт на двудневния преход – хижа „Здравец”, до която достигна за час по черен път и добремаркирана пътека. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар