вторник, 17 февруари 2015 г.

Показаха премиерно в Септември филм за гениалния Иван Динков



Документален филм за живота и творчеството на гениалния български поет Иван Динков беше показан премиерно в залата на Общинския съвет в Септември. Така градът ни стана един от няколкото в страната след София и Пазарджик, където лентата бе видяна преди да бъде излъчена по Българската национално телевизия.
Филмът „Навътре в камъка” разказва за неговия талант, непокорния му характер и за голямата следа в българската литература и култура, която този неповторим творец остави след себе си. На прожекцията в Септември присъстваха сценаристът проф. Златимир Коларов, литературният критик Никола Иванов и един от операторите – нашият съгражданин Евгени Попов.
„Иван Динков е поет с „подземна” слава, която остава встрани от светлините на прожекторите на литературната сцена, но заслужава да бъде познаван и помнен”, каза при представянето на филма проф. Коларов. А Никола Иванов заяви: „Лайтмотив на  филма е един от най-известните стихове на Иван Динков, който го издига до класиците на европейската и на световната поезия: „Никоя победа не връща мъртвите”. Това е най-тоталният световен стих и той трябва да бъде изписан на сградата на ООН или на Европейския съюз”. Евгени Попов пък припомни, че в Септември беше последната среща на поета с почитатели през есента на 2004 г. Само няколко месеца след като си тръгна от града ни, Иван Динков си отиде от този свят.
Филмът остави безмълвни зрителите, част от които си спомнят последната визита на майстора на словото. Той е заснет по последните тенденции в документалното кино – полуигрално кино с възстановка на много от разказаните житейски истории с помощта на артисти. По лентата е работено в продължение на 3 години и тя е снимана в четирите сезона. Неин съсценарист и режисьор е Валентина Фиданова – Коларова, музиката е на Мариана Вълканова, а художник е проф. Здравко Маринов.
Във филма са включени уникални кадри от четения и изказвания на Иван Динков, спомени от негови роднини и приятели и кадри от архива на БНТ. За големия поет в него говорят проф. Светлозар Игов, проф. Михаил Неделчев и доц. Пламен Дойнов, писателите Никола Радев, Борислав Геронтиев, Валентина Радинска, Димитър Михайлов и Хари Харалампиев, както и съпругата му Белла Цонева – Динкова и синът му Стоян Динков.
След прожекцията авторите на филма признаха, че са използвали само избрана част от събраните материали заради ограничението от 54 минути за продължителност на лентата. Евгени Попов заяви, че съвсем естествено се появява необходимостта от създаването на втора серия, в която Иван Динков ще бъде показан в обичания от него роден пазарджишки край, а основа ще бъдат впечатляващите кадри от гостуването му в Септември.

Няма коментари :

Публикуване на коментар