вторник, 17 февруари 2015 г.

Състояние на транспортното обслужване на територията на община Септември



Общинската администрация в Септември представи пред Общинския съвет на последната му сесия отчет за състоянието на транспортното обслужване, изготвен от
Славчо Мърмаров, гл. специалист „Инфраструктура и транспорт”. В него се казва: „Съгласно сключен договор от 12 април 2007 г. между кмета на община Септември и „Автобусни превози – Септември” ЕООД – Белово, в рамките на срока, който е 10 години, превозвачът е длъжен да изпълнява маршрутните разписания по утвърдена от Общинския съвет транспортна схема. До 23 април 2014 г. тя се изпълняваше стриктно, с изключение на някои малки пропуски. Имаше случаи, когато при липса на пътници автобусите не отиваха до последна спирка – Горно Вършило и Славовица. След бързата намеса от наша страна и ръководството на превозвача тези случаи бяха прекратени.
Като пропуски от страна на превозвача трябва да посочим липсата на разписания по спирките, особено по селата. Много често ние предприемахме действия за възстановяване на разписания, въпреки че съгласно договора поддръжката на спирките е задължение на фирмата превозвач.
На 24 април 2014 г. беше спряно изпълнението на транспортната схема, без да бъдем уведомени. Мотивите от страна на превозвача бяха за неизплатени средства от минали години. На основание заповед от 28 май 2014 г. на областния упраявител на Пазарджик беше подписан договор без конкурс на 3 юни 2014 г. с фирма „Върбица Лес” ЕООД от Гоце Делчев. Заради изземване на част от автобусите на фирмата превозвач обаче изпълнението на транспортната схема беше прекратено внезапно. Това наложи възлагането й без конкурс, на основание заповед на областния управител от 1 декември 2014 г. Беше подписан договор с фирма „Либърти Лайнс” ООД – София, която изпълнява транспортната схема от 6 декември. До момента разписанията се спазват и няма оплаквания от граждани. Предстои подписване на двегодишен договор с „Либърти Лайнс”, която спечели процедурата по избор на превозвач за територията на община Септември.”
След изслушването на отчета съветници поставиха въпроса за необходимостта от автогара, защото старата е продадена на „Автобусни превози”. Според Славчо Мърмаров е говорено с настоящия превозвач и той има готовонст да наеме помещение от общината, което ще бъде използвано за автостанция. То се намира на пазара и за него ще се състои процедура за отдаване под наем.

Няма коментари :

Публикуване на коментар