понеделник, 9 февруари 2015 г.

Областният управител се запозна на среща с проблемите на община Септември



Новият областен управител на Пазарджик Трендафил Величков избра Септември за първата община, в която  се срещна с местната власт и гражданите. Така той постави началото на поредица от срещи във всички общини в региона, каквото беше неговото искане към кметовете при встъпването му в длъжност. Гостуванията на Величков се провеждат по предварително изготвен график и програма.
Губернаторът пристигна в Септември в петък, 6 февруари. Най-напред той проведе среща с кмета на общината Петър Бошев и ръководния екип на администрацията, след което разговаря с председателя на Общинския съвет Лазар Влайков, общински съветници и кметове на населени места. Посещението му завърши с изнесена приемана за гражданите.
Трендафил Величков обяви, че очаква община Септември да представи списък на проблемните диги, речни корита, напоителни канали, дерета и други критични участъци, които предстои да бъдат включени в цялостната програма за превенция на критичната инфраструктура в областта с цел предотвратяването на бедствени ситуации. Някои от тези участъци се ремонтират и в момента, като дигата на Марица в района на Злокучене.
Община Септември търси съдействието на областния управител за възникнали затруднения при реализацията на проектите за канализация на Ковачево и водния цикъл на Септември, както и за среща с Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони с цел промяна на критериите за кандидатстване, които в момента ограничават общините от селски тип.
Общинските съветници изразиха пред областния управител несъгласието си „ВиК в ликвидация” ЕООД - Пазарджик, в което е включена и водопреносната мрежа на общините Септември и Лесичово, да бъде прехвърлено с решение на МС на община Пазарджик. Трендафил Величков заяви, че в контекста на цялостната реформа във ВиК сектора в страната, дружеството трябва да остане държавно.
Ръководството на община Септември заяви пред областния управител твърдото си решение да продължи да отстоява позициите си селата Ветрен дол и Варвара да останат населени места в границите на общината, въпреки че има подписка за отделяне и присъединяване към община Пазарджик. Губернаторът посъветва кметовете на двете села да направят така, че хората да имат право на информиран избор – да знаят какво печелят и какво губят при тази промяна.
Кметовете на кметства в общината поставиха въпроси, свързани с транспортното обслужване, асфалтирането на участъци от републиканската пътна мрежа, преминаващи през някои села, добива на инертни материали, стопанисването на общинските пасища и мери и раздаването на дървата за огрев на населението.
В приемната за граждани пред областния управител бе поставен въпросът за изграждане на околовръстен път на град Септември, който да поеме трафика по булевардите „Съединение” и „България”. Хората поискаха да бъде извършено замерване на шума и замърсеността на въздуха в града от контролните органи РИОСВ и РЗИ - Пазарджик.  Трендафил Величков увери септемврийци, че вече са водени разговори с МРРБ за финансиране изграждането на околовръстния път.

Няма коментари :

Публикуване на коментар