вторник, 17 февруари 2015 г.

Реставратори от парижкия Лувър умуват как да транспортират каменен надпис



Започва техническа подготовка за събиране от музеите в България на експонатите, които ще участват в изложбата в парижкия Лувър под наслов „Антична Тракия. Одиското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи”. Сложната и отговорна работа започва най-късно в началото на месец март, а експозицията ще бъде открита на 15 април.
Археологическият музей „Проф. Мечислав Домарадски” в Септември е единственият от област Пазарджик, който ще представи страната ни във френската столица. В тази връзка работна група по техническото обезпечаване, в която бяха включени и реставратори от Лувъра, посети музея и оцени физическото състояние на експонатите, съобщи директорката Валентина Танева. Особено внимание специалистите отделиха на каменния надпис от емпорион Пистирос, който разкрива името и статута на търговското селище. Той е обемен и тежък и гостите прецениха на място как да бъде изваден от експозицията, опакован, изнесен и транпортиран, за да не се повреди. Решаващата дума точно как ще се случат нещата е на нашите и френските експерти. Музеят е посетен и от фирма, която ще участва в обществената поръчка за транспортирането.
Изложбата с богатства на тракийските царе ще остане в зала „Ришельо” в Париж до 20 юли. Организаторите очакват тя да бъде видяна от над 4 млн. зрители. Нашият музей ще участва с 31 находки от Пистирос. Ще бъдат показани златни и сребърни монети, графити с тракийски имена, предмети от търговията, инструменти и калъпи от производството на метални изделия и др.

Няма коментари :

Публикуване на коментар