четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Иван Ласкин представи филма за 50-годишнината на Септември



Авторския си документален филм за 50-годишнината на град Септември представи на последната сесия на Общинския съвет актьорът Иван Ласкин. Той беше поръчан след решение на съветниците, които отделиха за заснемането му 17 хиляди лева. Преди премиерното излъчване Ласкин обяви, че това е режисьорският му дебют и се вълнува повече от първия си изпит във ВИТИЗ. Той уточни, че филмът не е в окончателния си вариант и приема всякакви въпроси и забележки, ако има допуснати неточности.  Продължителността е 47 минути, въпреки че поръчката е била за 27 минути. „Другите 20 минути са подарък от мен, а има и още един – музиката, на която автор е Добрин Векилов – Дони”,  каза авторът преди прожекцията.
Общински съветници, служители на общината и граждани изгледаха филма, за заснемането на който е използвана най-модерна техника, а в създаването му е участвал екип от 30 души. Той е структуриран в няколко раздела – археология, образование и култура, промишленост и  отделна част за етнофестивала „Всички заедно можем”. Показани са забележителности като разкопките на емпорион Пистирос и експозицията в Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски”, църкви, училища, читалища, най-големите фирми, къщата музей „Александър Стамболийски”, както и достойни спортни постижения в областта на футбола и тениса на маса.
След последните кадри последваха ръкопляскания и поздравления, но след това дойдоха и критиките. Председателката на комисията по образованието в ОбС Петя Цанкова заяви, че идеята й за филма е била да проследи 50-годишната история на града, а не да е толкова рекламен. Въпреки това тя обави, че той е своеобразна визитка на града и ще предложи в бюджета за 2015 г. да се заложат средства за превод. Съветникът Димитър Джамов нарече Ласкин герой за свършеното, но попита на какъв принцип са избирани показаните села от общината и защо липсва родното му Семчиново.
Председателят на Общинския съвет Лазар Влайков благодари на Иван Ласкин за филма, но заяви, че според него концепцията за него е сбъркана. Трябвало е да се направи или филм само за града, или да се покажат всички села, ако е за общината. Той изрази недоволство от отделеното време за представяне на няколко фирми, за които смята, че това е безплатна реклама.
Актьорът и режисьор Ласкин отговори, че е срещнал много трудности при заснемането на филма и не е бил допуснат до много от обектите, в които искал да влезе с камерата. „Направих филма, защото обещах на кмета г-н Петър Бошев. Ще го прадставя в моя институт за доцентура по документалистика. Уверявам ви, че всичко, което видяхте, е направено с много любов”, каза той.
Кметът Петър Бошев заяви, че е доволен от филма, който е създаден като визитка на Септември. Според него Ласкин е направил филма, за да помогне на общината, в която има много приятели. Той изрази надежда, че може да бъде заснет и втори филм, при който вече ще има ясно зададени критерии от Общинския съвет. 


Няма коментари :

Публикуване на коментар