вторник, 17 февруари 2015 г.

Общината тегли два кредита за водния цикъл на Септември



Община Септември да сключи два договора за кредити с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД, реши на последната си сесия Общиският съвет. Ще бъдат поети един краткосрочен и един дългосрочен общински дълг за реализация на проекта „Подобряване на водния цикъл на гр. Септември”.
В предложението до ОбС за краткосрочния дълг кметът Петър Бошев пише, че във връзка с изпълнението на проекта община Септември следва да осигури средства за мостово финансиране – до 20% от стойността на безвъзмездната финансова помощ. Съгласно изискванията на Закона за общинския дълг той е издал заповед и е проведено публично обсъждане на проекта за поемане на дълга. Кредитът ще бъде в размер на 1 млн. и 600 хил. лв., а срокът за погасяване – до 12 месеца. Това са оборотни средства за финансиране на допустими разходи по проекта, които няма да бъдат връщани от данъкоплатците, а ще бъдат възстановени от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” Според специалистите тези пари ще бъдат върнати в общинската хазна след не повече от година, затова и срокът за погасяване в договора ще бъде 12 месеца, считано от датата на неговото подписване.
Дългосрочният общински дълг е в размер на 550 хил. лв. Той ще бъде използван за финансиране на собственото участие на общината в проекта. За него също е проведено публично обсъждане. Срокът на погасяване на кредита е 96 месеца, считано от датата на подписване на договора, като има възможност за предсрочно погасяване без такса. Главницата ще бъде погасявана със собствени бюджетни средства.
Със своето решение Общинският съвет делегира права на кмета на общината да подготви искания за двата кредита, да ги подаде в клон на Управляващата банка – „Уникредит Булбанк” АД, да подпише договорите за кредит и договорите за залог, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия.

Няма коментари :

Публикуване на коментар