вторник, 17 февруари 2015 г.

Кръщават на Илия Минев улица в столицата



Улица в София да носи името на нашия съгражданин Илия Минев предлагат депутати от ГЕРБ. Идеята възникнала във връзка с 1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. За да стане тя факт е необходимо Столичният общински съвет да гласува за именуването. Вносители на предложението са председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов, депутатът  Методи Андреев и др.
Илия Минев е най-известният български антикомунист и десидент. По време на тоталитарния режим той лежи в затвора повече, отколкото Нелсън Мандела. Завършилият в Париж интелектуалец прекарва в затвори и концлагери 33 години от живота си. От тях 1 860 са тъмнични дни  в карцер, а 460 – в гладна стачка.
В Септември на името на Илия Минев е кръстен площадът срещу църквата „Св. Харалампий”, където има издигнат и паметник. Ако улица в столицата бъде именувана на него, което почти със сигурно ще стане, това ще е и едно своеобразно позакъсняло признание, след като в началото на демократичните промени той не беше допуснат до голямата политика от колегите му десиденти, въпреки че имаше най-големи заслуги измежду всички. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар