сряда, 8 април 2015 г.

20 години Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски”



Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в Септември е един от младите музеи в страната, но и от малкото специализирани в областта на археологията. Тази година се навършват 20 г. от създаването му и 10 г. от именуването му в чест на откривателя и първия проучвател на емпорион Пистирос – полския археолог проф. Мечислав Домарадски. Музеят е създаден с решение на Общинския съвет и утвърден с писмо на Министерството на културата през 1995 г.
Започналите през 1988 г. редовни археологически проучвания в местността Аджийска воденица край Ветрен и откриването на емпорион Пистирос – важен търговски център със смесено трако-гръцко население от края на V век пр. Хр. обогатиха фондовете на съществуващата по това време общоисторическа музейна сбирка. Натрупването на богат археологически материал доведе до преобразуването на сбирката в музей. Двадесет годишният юбилей на музея съвпада с една от най-големите международни изяви на българската музеология – представянето на българската изложба „Епопея на тракийските царе: археологически открития в България” в музея Лувър, Париж, в която археологическият музей в Септември ще участва с 31 експоната, сред които надписът от Пистирос, който ще бъде един от акцентите на изложбата.
Събитията и изявите на музея през тази година ще бъдат посветени на юбилея.
За Европейската нощ на музеите, която ще се проведе на 16 май, жителите и гостите на град Септември ще имат възможността да разгледат гостуващата изложба „Най-новите проучвания на тракийската култура в Казанлъшката котловина”от Историческия музей „Искра” в Казанлък, а за да бъде вечерта наистина по-различна, за първи път в града ще можем да се насладим на огнен спектакъл „Царят-жрец. Дионис и виното” – съвместна продукция на Драматичния театър и Регионалния исторически музей във Враца. Магията ще бъде допълнена и от поетично-музикалния дует „Ангобой-капела”, изпълняващ средиземноморска музика.
В Европейската нощ на музеите ние ще гостуваме с мобилна изложба „Емпорион Пистирос в Тракия” в Исторически музей „Искра” в Казанлък, а през летния туристически сезон (юли - август), изложбата ще гостува и в Археологическия музей в Хисаря.
През лятото, по традиция, усилията на колегите ще бъдат концентрирани в откриването на нови вълнуващи артефакти от археологическия обект емпорион Пистирос, а още през септември планираме при нас да гостува изложба, която засега ще запазим в тайна.
Кулминацията на инициативите във връзка с 20-годишния юбилей ще бъде представянето на изложба с досегашните резултати от проучванията в емпорион Пистирос в Националния археологически музей в София. Годишнината на музея ще бъде съпътствана и с рекламни издания – юбилеен вестник и каталог на музейната експозиция.       
За информация на читателите на вестик „За Септември” - постоянната експозиция в музея е отворена за посетители от 9:00 до 17:00 ч. в делнични дни, а в  събота от 10:00 до 16:00 часа, с безплатен вход всеки четвъртък. А за любителите на историята и археологията стартираме рубрика „Из фондовете на музея”, в която ще представяме различни предмети от античността, съхранявани в музея, не всички от които могат да бъдат видени в самите изложби.


Няма коментари :

Публикуване на коментар