вторник, 28 април 2015 г.

Директорката на музея в Септември посети изложбата в Лувъра



Директорката на Археологическия музей „Проф. Мечислав Домардски” – Септември Валентина Танева пътува до Франция в състава на българска делегация, която участва в т.нар. второ откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе” в музея „Лувър”, Париж. Заедно с колегите й от музеите в страната, чиито експонати са част от експозицията, тя беше посрещната от нашия посланик Ангел Чолаков. На откриването присъстваха представители на научни среди, на културната общественост в България и Франция, музейни специалисти и журналисти.
„Много съм впечатлена от начина на експониране на 1 600 предмета от 17 български музея – сподели след завръщането си Танева. – Горда съм, че съкровищата от септемврийския музей заеха достойно място в световноизвестния Лувър. Надписът на емпорион Пистирос край Ветрен е експониран върху стена в залата „Ришельо”. Надявам се много посетители да видят и оценят по достойнство тракийското богатство по нашите земи, а красотата им да ги омагьоса”.
Посещението в Париж стана с финансовата подкрепа на Френския културен институт у нас. Танева и колегите й получиха от куратора на изложбата от френска страна Александър Барализ по един луксозен каталог от 200 страници, в който са поместени цветни илюстрации на всички експонати заедно с анотации за всеки от тях. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар