сряда, 8 април 2015 г.

Започна кампанията за училище без наркотици



Кампания „Училище без наркотици, алкохол и цигари“ провеждат съвместно Местната комисия за БППМН – община Септември и експерти от отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето“ - РЗИ - Пазарджик през март и април.
Здравните експерти, използвайки интерактивни методи - игри, презентации, казуси, филми и нагледни материали, запознаха учениците със същността на психотропните вещества, видовете най-разпространени наркотични вещества и вредното им въздействие върху човешкото здраве. С тийнейджърите се дискутираха теми като „Защо хората посягат към наркотиците“, „Кои хора имат склоност да използват наркотици“ и „Как можем да се забавляваме, без да използваме наркотици“. По време на дискусиите децата проявиха изключителна активност. Впечатленията на експертите са, че тийнейджърите са добре информирани по темата, задават интересни въпроси и отговарят активно на поставените им казуси.
През март обучения се проведоха в училищата на Ковачево, Варвара, Карабунар и Злокучене, в СОУ „Христо Смирненски“ и СОУ „Христо Ботев“  - Септември и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ветрен. Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, под ръководството на медицинския специалист от училището Елена Георгиева, приятно изненадаха здравните експерти с подготвени театрални сценки, песни, скечове, колажи, табла и презентации.
Освен темата за наркотиците, служителите на РЗИ - Пазарджик представиха пред младите хора и темите „Правила за лична хигиена“ и „Профилактика на туберкулозата“. За доброто участие и показаните знания някои от учениците в обученията получиха козметични комплекти за лична хигиена.

Няма коментари :

Публикуване на коментар