вторник, 28 април 2015 г.

Над 80 елитни коне тежковози се състезаваха край Варвара


Варвара беше домакин на атрактивно състезание по теглене на трупи в шейна с коне за дванадесета поредна година. То се проведе в местността Овчарниците край бившия завод за стоманени тръби, а организатор на проявата беше кметът на селото Георги Пенев. Над две хиляди души се събраха на надпреварата, търговци запалиха скари, а два оркестъра се грижеха да градуса на настроението. В надпреварата сили премериха коне тежковози, разделени в 6 категории.  Собственици докараха над 80 четирикраки богатири от 30 града в страната – Ловеч, Видин, Плевен , София, Ботевград, Благоевград и много други. Проявата откри кметът на община Септември Петър Бошев. За поредна година Общинската администрация подпомогна финансово състезанието.                          
 Според регламента конете трябваше да дърпат метална шейна, натоварена с борови трупи, на разстояние от 30 метра в рамките на 3 минути. Преодолелите препятствията продължаваха във 2-ри кръг при същите условия, като се завишаваха килограмите на товара. Първоначалната тежест беше 1500 кг, а тя достигна внушителните 3,2 тона за тежката категория в края на надпреварата.                                                       
 Победителите си поделиха награден фонд от 6 хиляди лева. Собствениците на конете призьори получиха от организаторите купи и медали и суми от 300 лв. за най-леките до 800 лв. за великаните, тежащи цял тон. Предметни награди и медали получиха и класираните на 2-ро и 3-то място. В категория до 500 кг победител стана конят Мечо на Николай Иванов от село Трудовец, до 600 кг победи кобилата Звезда на Симеон Кузманов от Баня, до 700 кг – конят Виктор на Близнака от Драгиново, до 800 кг – конят Мон на Костадин Дрянков от Баня, до 900 кг – конят Буби на Дани Алексиев от София и над 900 кг – конят Паскал на Николай Христов от София. В края на състезанието кметът на Варвара Георги Пенев благодари на собствениците на елитните животни за участието и обяви, че през следващата година състезанието ще бъде още по-зрелищно. 


Няма коментари :

Публикуване на коментар