вторник, 28 април 2015 г.

Наши ученици с отличие в Годината на светлината



Ученици от СОУ „Христо Ботев” в Септември бяха отличени с награда на национален форум по физика. Възпитаниците на Регина Карталова – старши учител по физика и астрономия, се представиха достойно на Националната младежка научна сесия „Магията на светлината”, организирана от Съюза на физиците в България и фондация „Еврика” и проведена в Университетски център „Бъчиново” в Благоеврград.
Тя е едно от мероприятията през 2015-а, обявена за Международна година на светлината и светлинните технологии. У нас е създаден Национален организационен комитет с председател акад. Стефан Воденичаров, който е и председател на БАН. Съюзът на физиците в България /СФБ/ има план за отбелязване на годината, който ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Част от него е проведената 43-та национална конференция по въпроси на обучението по физика, организирана от СФБ и МОН. Регина Карталова участва в нея с доклада „Използване на мултимедийна презентация в лабораторния урок „Построяване на образ на предмет от събирателна леща”.
В рамките на конференцията е проведана младежката научна сесия, на която ученици от цялата страна участват с презентации, компютърни анимации, физични опити, уебстраници и др.  Десетокласниците от СОУ „Христо Ботев” се явяват с три презентации, на които научен ръководител е учителката им Карталова. В класацията на разработките презентацията на тема „Луминисценция”, разработена от Йоана Адова и Иванка Петрова, заема третото място. Училището очаства още с презентацията „Око”, разработена от Калина Благова, Мартина Добрева и Радмила Пендева, както и с „Ултравиолетови инфрачервени лъчи”, по която са работили Ивелина Тонева, Тодор Тошков, Росен Атанасов и Моника Кръстева.
Във връзка с отбелязването на Годината на светлината в септемврийското училище има планирани дейности, обясни Регина Карталова. Една от тях е проведената на 25 февруари вечер на физиката с тема „Светлината в природата и техниката” за ученици от 7 до 12 клас. Направени са общо 6 презентации, три от които тогава са определени да участват на национално ниво в успешната за децата сесия в Благоевград. Показани са още тематична кръстословица и физични демонстрации, а във вечерта са използвани български народни гатанки, свързани със светлината. Присъстващите разгледали и изложба на макети и постери, изработени от ученици от 10 и 11 клас.
Друго планирано мероприятие е проведеният преди дни открит урок в 7 а клас по темата „Построяване на образ на предмет от събирателна леща”. На него присъствали поканени учители от общините Белово, Ракитово и Пазарджик, както и от община Септември. В урока учениците активно усвояват нива знания под формата на лабораторна работа.
През октомври предстои да бъде направена изложба на уреди и постери, изработени от учениците на тема „Интересната оптика”, в която ще се покаже плодът от работата във всички класове през годината.
Директорката Янка Кметска съобщи, че за втора поредна година възпитаник на СОУ „Христо Ботев” е сред финалистите в конкурса  „Голямото постижение на НАСА” с право на участие в космическата програма на NASA Space Camp Turkey – град Измир. Тази година ученичката от осми клас Йоана Гладичева грабна журито с есето си на тема „Защо казваме на Луната – спътник и земна приятелка”. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар