вторник, 28 април 2015 г.

Нова спортна площадка откриха във Ветрен



Общо 6 са модерните съоръжения в общината

Нова мултифункционална спортна площадка бе официално открита навръх Великден във Ветрен. Тя е изградена само за месец по програмата "Растеж и устойчиво развитие на общините". На модерното игрище за 143 хил. лв запалените местни спортисти ще могат да играят футбол, волейбол, тенис на корт, баскетбол и хандбал. След отслужения водосвет от свещеник Живко Чавдаров лентата бе прерязана тържествено от кмета на община Септември Петър Бошев и кмета на Ветрен Радослав Лютаков. Това стана пред погледите на общински съветници, жители и гости на града. „Поверявам това прекрасно спортно съоръжение на кмета на Ветрен. Моля ви, грижете се за него като добри стопани. Площадката е с гаранционен срок от две години и всички наложителни ремонти по нея ще се извършват от фирмата изпълнител”, каза по време на тържеството кметът Бошев. Радослав Лютаков се обърна към събралото се множество с думите: „Изключително съм радостен от тази придобивка. Хората само са мечтали през годините за такова игрище, на което малки и големи да се забавляват и да спортуват.”
Празникът продължи с турнир по футбол, в който се включиха 10 местни отбора от  различни възрастови групи. В атракция се превърна сформираният женски отбор на града, който в 10-минутна игра демонстрира завидно майсторство. Аплодисменти предизвика и импровизираният „дуел” между Бошев и Лютаков. Те изпълниха по пет дузпи срещу вратаря на ФК „Вихър” и показаха стръв и нюх към гола. В проведения турнир зрителите видяха много оспорвани и нажежени със страсти футболни двубои. Той беше спечелен от отбора на „Радост за очите”, който на финала се наложи над достойните съперници от „Осите” с 3:2. Призьорите получиха флагчета и грамота, а за всички участници имаше осигурена почерпка.
На миниигрището е монтирана осветителна инсталация, за която средствата са осигурени от бюджета на община Септември. Всички местни любители на спорта ще могат да тренират напълно безплатно.
/Продължава на 4 стр./
Освен във Ветрен, многофункционални спортни площадки вече има в Бошуля, Карабунар, Виноградец и две в Септември.
Кметът на Бошуля Любен Христосков не пести суперлативи за толкова желаната придобивка. „ Много съм доволен, че най-после селото ни има такова съоръжение. От 7 години ни обещаваха от Спортния тотализатор да бъде построено миниигрище, но това стана сега благодарение на кмета на общината Петър Бошев и зам.-кметът Стефка Попова, за което им благодаря. На площадката постоянно играят деца и младежи. Тя е с направено от общината осветление и е отворена денонощно. Не я охраняваме, не я и заключваме. Всички, които я ползват, я пазят като своя и нямаме никакви проблеми. Младежите, както и мъжете, които идват да играят вечер след работа, се грижат да я опазят и да бъде постоянно чиста.”
„Отдавна мечтаехме за спортна площадка и това, което се направи, е прекрасно – каза кметът на Карабунар Петър Джалев. – Такова съоръжение много ни трябваше и липсваше. Много съм доволен, че вече го имаме. Имаме обаче и проблеми с неговото опазване и поддържане. Тези, които го ползват, го замърсяват – хвърлят безразборно по терена фасове и отпадъци. Виках на среща младежите от селото и поисках да направим график, за да се въведе някакъв ред, но не се получи. Тези неща не стават насила и съм много притеснен за опазването на площадката. Имаше и вандалски актове, изкъртиха дори вратата. Няма как да осигурим постоянна охрана, затова ще продължа опитите с разговори и добро да променя ситуацията.”
Кметицата на Виноградец Елинка Благова в началото имаше остри забележки към качеството на изпълнение при строежа на спортната площадка, но вече говори за нея позитивно. „Оградната мрежа не беше захваната за основите, влизано е под нея и е огъната на много места. Някой изкърти и вратата и се наложи да я заваряваме. По металните колони бързо изби ръжда. След намесата на община Септември обаче нещата потръгнаха – фирмата изпълнител боядиса колоните и оправя мрежата. Вече съм доволна от това, което виждам. Площадката и районът около нея ще се превърне в любимо място за всички. Кметът на общината Петър Бошев ни осигури 35 туи, които засадихме около игрището. Осигурил ни е и райграс за една от алеите. На друга пък сме засадили рози. По спечелен от кметството проект по ПУДООС ще направим и озеленим малка градинка с пейки до самата площадка. Остава само общината да монтира осветлението на министадиона, за да бъдем напълно доволни и щастливи от новата придобивка.”  
Първата спортна площадка в Септември беше открита през октмври 2014 г. Тя е разположена срещу Младежкия дом и, въпреки че се използва ежедневно, е в много добро състояние. За това допринася и фактът, че има назначен човек, който я охранява и поддържа. Той изготвя графици на желаещите да спортуват и бди над миниигрището денем и нощем.
Втората площадка се изгражда в момента. Тя се намира до незавършената гимназия. Строителството е в напреднала фаза и до края на месеца предстои официалното й откриване.




Няма коментари :

Публикуване на коментар