вторник, 10 март 2015 г.

На 100 години баба Николина няма бръчка на лицето



Столетницата баба Николина Пенева от Варвара няма специална рецепта за дълголетие. Тя е родена през 1914 г. и животът й не се различава от този на всяка жена на село – работила е на полето, садила е тютюн, отглеждала е овце и кози. Тя самата обаче е от род на дълголетници и явно дългият й земен път е заложен генетично – майка й е живяла 98 години, брат й Петър – 93, вуйчо й от Ветрен – 105, а леля й – близо 115 години!
Баба Николина е от рода Боневи във Варвара. Оженила се в Симеоновец за Александър Пенев, чиято фамилия носи. Първото им малко момиченце починало, родили се още две момчета. По-големият – Йордан, избягал още като войник в Австралия през 1959 г. Димитър починал съвсем млад, на 36 г. Той оставил след себе си момче и момиче. В Австралия Йордан създал семейство и има две момчета и момиче. През 1976 г. баба Николина решила, че трябва да види чедото си приживе. Качила се на влака и - право в министерството в София. Влязла при вътрешния министър и му заявила, че трябва да пътува. Той отстъпил и жената летяла със самолет до Австралия. Останала там цели 6 месеца. Сама ушила за внуците си народни носии и им ги подарила, да не забравят България. По-късно, след демократичните промени, Йордан идвал със семейството си  да я види във Варвара, където тя се върнала след смъртта на съпруга й.
Сега тя има 9 правнуци и 3 праправнучета. Не може да ги види обаче, защото преди 5 години ослепяла напълно. Въпреки това се движи, става от леглото и обикаля около масата. Постоянно търси работа и най-често шие нещо, като сама си вдява конеца в иглата! На времето плетката не излизала от ръцете й, била и голяма готвачка, но днес за нея се грижи внучката й Светла. Сутрин баба Николина закусва прясно мляко от съседска крава, което й правят на попара. През деня похапва само плодове – портокали, банани, ябълки. Вечер си позволява да яде и нещо сготвено. Няма предпочитание към вида на месото, стига да е приготвено добре. Любимата й гозба обаче е постна – зелева чорба с праз, суха чушка и червен пепер, която яде много подлютена.
Паметта на баба Николина е бистра, всичко помни. Обича да преразказва текстове от песни, които някога пеел баща й Ангел – един от най-добрите музиканти в района, без който не минавала седянка. Слуша и радио за развлечение и да знае колко е часът. Политиката не я интересува. Набожна е и като истинска християнка вечер си казва молитвата и се прекръства. Над главата й е окачена икона на Света Богородица, която е много стара – заварила я в дома на съпруга й в Симеоновец, когато се оженили.
Никой, който погледне спретнатата жена в лицето, не би й дал годините. По него няма нито една бръчка, кожата й е гладка и опъната като на момиче. Точно затова близките й смятат, че сто и първата година, която кара, ще бъде последвана и от други и нищо чудно баба Николина да достигне и задмине годините на дълголетната си леля.

Няма коментари :

Публикуване на коментар