четвъртък, 26 март 2015 г.

Изграждат напоителни канали срещу наводненията във Виноградец



Помощ за възстановяване на някогашните напоителни канали е поискала кметицата на Виноградец Елинка Благова с писма до областния управител Трендафил Величков, кмета на община Септември Петър Бошев и ръководството на „Напоителни системи” – Пазарджик. „Най-големият проблем на селото са високите подпочвени води, които постоянно наводняват мазетата в къщите. След консултации със специалисти стигнахме до извода, че ако бъдат възстановени някогашните напоителни канали, които са унищожени и разграбени, те ще поемат водите и нивото ще спадне. В писмата искам и да бъдат почистени и изкопани по-дълбоко деретата”, обясни Благова.
По време на бедствената ситуаци в страната преди няколко седмици Виноградец беше едно от пострадалите селища. От 60 см до метър достигна водата в мазетата на хората. Пожарникари и спасители от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” отводняваха всеки ден домовете. Улиците на селото заприличаха на реки, а в центъра се образува голямо езеро, което се оттичаше в шахта и в близкото дере.
„Добре е, че няма пострадали къщи, за които да искаме финансова помощ от Комисията по бедствия и аварии. Мнозина от стопаните обаче изгубиха зимнината си в наводнените мазета. Друг проблем на селото е липсата на канализация, която в подобни критични моменти може да поеме част от водата. Този проект не може да бъде реализиран веднага и затова приоритетно сме се насочили към възстановяването на полските напоителни канали”, каза още кметицата.

Няма коментари :

Публикуване на коментар