вторник, 10 март 2015 г.

Наетите по програма „Сигурност” спират да борят престъпността



Националната програма „Сигурност” ще бъде прекратена след месец и заетите хора в област Пазарджик ще си отидат, съобщи говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов. Общо сто души – по 4 в 25 населени места, бяха наети от кабинета „Орешарски” да следят за престъпления и нарушения и да ги предотвратяват като сигнализират на органите на реда. В община Септември тези сътрудници на полицията работят във Варвара и Карабунар. Те получават минимална заплата като колегите си в страната. Селата, в които бяха назначавани тези цивилни борци срещу бандитите, бяха избирани по няколко критерии, сред които липса на полицейски инспектори и висока престъпност.
Кабинетът „Борисов 2” обаче отчита, че ефективността на тези хора в страната е ниска и спира програмата, каза Стоянов. От една страна в Пазарджишко са обхванати само 25 от 119 населени места. От друга, съгласно нормативните условия, наетите трябва да предотвратяват престъпрения и нарушения само в рамките на населеното място, което автоматично ги прави непригодни за по-мащабни задачи като пресичане на незаконния дърводобив или залавяне на крадци на „жици”. При това ангажираните в програмата работят само през деня от понеделник до петък. Те нямат правомощията на полицая, не са им осигурени дори сбужебни джиесеми и трябва да звънят от личните, ако забележат нарушение. Борците срещу престъпността дори нямат право да звънят на телефон 112  за дребни нарушения или престъпления, защото те не се водят спешни случаи.
Според говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов колегите му са изключително разнопосочни в мненията си за полезността на наетите по програмата „Сигурност”. Едни твърдели, че хората са им изключително полезни, особено като свидетели и поемни лица на престъпления. Според други пък им били в тежест, защото трябвало да носят отговорност за тях, да ги проверяват и да им правят оценки и анализ.
 Полезни или не, тези хора си отиват. От полицията в Пазарджик отчитат спад на престъпността с 6 процента, но не го отдават на тяхната работа, а на действията на дирекцията и на управленията в областта, съвместно с пловдивските жандармеристи.

Няма коментари :

Публикуване на коментар