вторник, 10 март 2015 г.

Празникът на виното в Септември събра най-добрите майстори



Празник на виното се проведе в Септември за единадесета поредна година. Най-добрите майстори на омайната напитка се събраха в залата на Общинския съвет. Инициативата е на НЧ „Будители – 2004”, а съорганизатори бяха „Хеброс-Винпром” АД с изпълнителен директор инж. Румен Цонев и Археологически музей „Мечислав Домарадски” с директор Валя Танева. Община Септември подпомогна финансово празника.
Мъжката певческа група от Варвара с ръководител Лазар Мечкаров повдигна градуса на настроението в залата. Тази година за призовите места за реколта 2014 г. се състезаваха 22 производители на вино, които бяха дали общо 35 проби за дегустация. Председател на тричленното жури от инженер-технолози бе Румен Цонев, а членове – Велка Пеева и Снежана Златанова. След като беше прочетен протоколът с решението на комисията, станаха ясни победителите в отделните категории на конкурса „Най-добро домашно вино”:
Бели трапезни вина:
1. Ангел Попов
2. Стефан Лютаков
Трапезни вина -  Розе:    
1. Йордан Елинчев
2. Ангел Попов
Червени трапезни  – купажни вина:
1. Стефан Лютаков
2. Георги Вардарски                                                                                             
3. Георги Мерачев
Червени трапезни - сортови вина:
1. Георги Иванов Кметски
2. Стефан Лютаков
3. Илия Йоцов
Кметът на общината Петър Бошев награди призьорите. Класираните на първо място получиха красиви дървени бурета, а подгласниците им  - бъклици и лозарски ножици. От името на общината за първенците имаше и допълнителни награди. Дошлите на празника опитаха от виното на майсторите, което изпиха с тънки мезета. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар