вторник, 10 март 2015 г.

Беден ром от Ветрен осъмна „милионер” с огромни дългове



Беден ром от Ветрен най-неочаквано осъмна милионер и собственик на 23 фирми с помощта на мащабна измама. Смайващата метаморфоза изплувала от дълбините на родния ъндърграунд след проверка на Областната инспекция по труда в Пазарджик, направена по жалби на търсещи неизплатените си възнаграждения работници.
Оказало се, че на името на 55-годишния Георги Николов се водят въпросните фирми и той е притежател на едри корпорации, които се занимават със строителство, търговия, сделки с имоти, енергийни технологии, игри на късмета още куп дейности, „които не са забранени със закон”. Когато се разбрало, че изнемогващият от безпаричие ром се води крупен предприемач, работници на регистрираните фирми с ограничена отговорност тръгнали да го търсят за пари и за неуредени документи. Хората намирали адреса му в търговския регистър и отивали най-напред в кметството да питат къде е домът му. Когато обаче стигали до схлупената къщурка, на която и вратата не се затваря, разбирали, че няма да получат нищо, защото и стопанинът като тях е станал жертва на измамници.
Георги е диабетик и преди време се наложило да му бъде отрязан единият крак. За операцията той търсил помощи и най-вероятно така се появили финансовите „благодетели”, който го вкарали в капана. Срещу различни суми те го карали да подписва книжа, с които той „откупувал” потъналите в дългове предприятия по така познатата през последните десетилетия схема. На някои от тях той станал едноличен собственик, а за други поетапно му прехвърляли дружествени дялове, докато достигнат 100 процента. Според специалистите дори първоначалният капитал на прехвърлените му фирми надхвърля 100 хил. лв., а като се добавят и описаните във финансовите отчети материални активи, сумата достига до милион.
Синът и снахата на Георги работят само когато има действащи програми за временна заетост към кметството. Те едва свързват двата края и едвам намират средства за препитание и лекарства на болния си баща. Доскоро инспектори по труда периодично идвали във Ветрен да търсят „милионера”, правили проверки и търсили допълнителни данни за него. И в момента на адреса му пристигат призовки. Болният и изнемогващ човек обаче не може да помогне на излъганите служители на фирмите, защото самият той е голямата жертва. Няма специален закон, който да забранява продаването и купуването на „изгорели” фирми у нас и в този своеобразен рай без наказание за мошениците хора като горкия Георги лесно стават инструмент в скандалната схема, от която страдат мнозина български граждани и държавната хазна.

Няма коментари :

Публикуване на коментар