вторник, 10 март 2015 г.

Дервиши дефилираха на Сирни Заговезни във Ветрен



Сирни Заговезни е ден на прошката и надеждата за едно по-добро начало. От незапомнени времена на този ден излизат маскирани хора, наричани кукери или дервиши. Те олицетворяват различни личности от обществото, като задължителните образи са булка и младоженец, свекър и свекърва, поп, стражар и други. На този ден вечерта пламват огньове, наричани още „ортушки”, а около тях се събират млади и стари. Сред весели закачки те си пожелават годината да е здрава, спорна и да има много берекет. Повелята гласи, че който прескочи ритуалния огън на този ден, през годината няма да се страхува и ще бъде здрав. Затова в миналото майките са карали децата си да прескачат огъня и да пипнат дервиш. Във Ветрен дервишите „бият” за здраве и късмет.
Тази година програмата започна в 11,30 часа на центъра. Най-напред бяха представени местни кукери, които бяха наградени с парични суми и грамоти. Награди получиха още
ЦДГ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методии“ - Ветрен, които взеха участие в конкурс на тема „Кукери“. Атракция на празника бяха групите от пернишките села Пещера, Долни Раковец и Стефаново, от Радомир и от Виноградец. „Получи се наистина един невероятен празник. Благодаря на спонсорите, които тази година бяха доста и затова имаше награди за всички”, каза кметът на града Радослав Лютаков.


Няма коментари :

Публикуване на коментар