четвъртък, 26 март 2015 г.

Футболът в Септември отбелязва 90-годишен юбилей



Илия Танев е роден в Септември през 1953 г. Завършил е Висшия институт по физкултура в София. Треньор е на децата, юношите и мъжкия отбор на „Локомотив” от 1978 г. до 2012 г. с малки прекъсвания. През 1986 г. е награден от БФС с бронзова значка за заслуги към националния спорт – като треньор и откривател на състезателите в националния отбор на България Георги Карушев и Юмер Джевиз.


Футболът в Септември отбелязва своята 90-годишнина. Организираната спортна дейност в селището започва на 3 октомври 1925 г., когато група младежи поставят началото на спортното дружество „Тракиец”, преименувано на следващата година във „Фар”, по-късно в „Ботев”, а в края на 40-те години - в „Локомотив”, разказа Илия Танев – един от най-дългогодишните треньори на детско-юношеските формации и на мъжкия отбор.
 „Футболът започва с появата на железничарите, които обслужват депото и гарата. Данните за началото са наистина оскъдни. Тогава се играе на приятелски начала, а организиран футбол има от 1934 г. До 1944 г. срещите са по региони, които излъчват първенци. След 50-те години на миналия век вече има връзка между железничарите и местните хора и отборът завоюва успехи. Добре е да се знаят имената на тези, които ги постигат”, връща времето назад Илия Танев.
Първото влизане на „Локомотив” в зона „Тракия” става след първенството 1963/1964 г. В зоната участват отбори от окръзите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Председател на дружеството тогава е Васил – Сики. Налага се да се действа бързо и само в рамките на 2-3 седмици селското игрище на Септември с коларски път по средата заприличва на стадион – оградено е с диги и е облагородено. В отбора, който спечелва първото място в окръг Пазарджик и влиза в зоната, има и ученици, които допринасят за успеха. Вратари тогава са Крум Разпопов, Стоян Разпопов и Димитър Вацев, а полеви играчи – Любен Попов, Александър Дишков, Димитър Миланов, Димитър Кънчев и юношите от училище „Христо Смирненски” Спас Спасов – Пиньо, Димитър и Васил Кръстеви, Александър Танев, Иван Вълчанов и др.
Локомотивци отпадат на следващата година, но отново се завръщат след първенството 1969/1970 г. Правилата са променени и на турнира в Казанлък „Локомотив” с треньор Димитър Комсийски става първенец и си осигурява място в зоната. Вратар на отбора е Стоян Разпопов, а футболисти – Йордан Дичев, Иван Дичев, Димитър Стойкин, Димитър Генин, Христо Табаков, Трайко Лютаков, Чавдар Табаков, Димитър Малешков, Васил Кръстев, Кирил Янков, Благой Сотиров, както и юношите Ангел Стоицов /вратар/, Георги Русинов, Михаил Кьосев и Иван Илиев.
„Локомотив” играе в „Тракия” до 1979 г., когато зоните са премахнати. Според новите правила първенците на 4 окръжни града – Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, играят за влизане в „Б” РФГ. Нашият отбор, воден от треньора Никола Фотев, става първи в областта. На вратата са Васил Гешев и Петър Генов, а полеви играчи са Димитър Генин, Стоян Ружинов, Георги Русинов, Любен Григоров, Петър Петров, Тодор Джиев, Стефан Пенев, Илия Танев, Георги Карушев, Спас Спасов, Валери Крайчев и Димитър Луков – капитан. Септемврийският тим е решен да се пребори за място в „Б” група, но на турнира в Стара Загора губи и не успява. През 1983 г. „Локомотив” пак е първи, но вече играе за влизане в зона „София”. Треньор тогава е Пламен Комсийски. На турнира нашите футболисти преодоляват отбора на Ковачевци, но отпадат от „Пирин” /Брежане/.
През първенството 1994/1995 г. отново са направени зони. Треньор на „Локомотив” е Иван Кънчев. Отборът влиза в зона „София” като втори в област Пазарджик. На следващата година са създадени „В” групите – 4 в страната, но септемврийският тим продължава да играе в софийската зона.
„Искам специално да обърна внимание на юношите на „Локомотив” – каза Илия Танев. – До 1984 г. те играха в зона „Тракия”, до 2005 г. – в зона „София”, а след това - в областното първенство, където са и децата. Най-много като треньор съм държал да има приемственост и в мъжкия ни отбор да получават поле за изява по няколко юноши. Те излизаха от школата ни и не изпитвахме нужда да търсим футболисти отвън. Голям плюс за тях беше, че се научиха на труд, играха за честта на „Локомотив” и всички станаха добри хора, реализирани в живота. Георги Карушев и Здравко Лазаров стигнаха до националния отбор на България и прославиха родния футбол зад граница. Ще изброя имената и на останалите момчета, които оставиха сърцата си в „Локомотив”: Георги Джоков, Йовчо Йовчев, Васил Попов, Васил Биволарски, Ангел Найденов, Борислав Борисов, Николай Комсийски – дългогодишен капитан на отбора, Симеон Мартинов, Мишо Тонев, Станимир Сталев, Кубрат Йовчев, братята Асен и Костадин Бикови, Иван Гечев, Станислав Гечев, Стоян Танев, Георги Колев, Илия Гочев, Станислав Андреев, Добромир Андреев, Иван Кирилов, Александър Танчев, Георги Стойчев, Ангел Найденов, Асен Джалев, Цветан Харалампиев, Георги Ковачев, Здравко Караиванов, Васил Керимов, Веско Джоков, Петьо Янков, Спас Кънчев, Петър Лазаров, Тони Лазаров, Иво Щерев, Людмил Дафков, Радослав Лютаков, Владимир Попов, Васил Димитров. Сигурно ще изпусна някого, за което се извинявам.
През 2009 г. отборът беше поет от Марин Рачев като спонсор. За периода на неговото управление може да се кажат и добри, но и негативни неща. „Локомотив” от изпадащ, за две години влезе във „В” РФГ. Рачев обнови базата – огради стадиона, прекара осветление, довърши съблекалнята, покри част от трибуните. Но в спортно-състезателната дейност сбърка, защото се прекъсна взаимовръзката между местните и външните състезатели. От моя гледна точка футболен отбор се изгражда по два начина. Единият е този на Рачев – от раз, със средства и вкарване на готови играчи. Другият е да се работи плавно, с търпение, с развиване на детско-юношеския футбол в школата, с повече собствени кадри и с помощта на няколко футболисти отвън. Така с малко средства за три-четири години се постигат желаните резултати. Преди Рачев мъжкият ни отбор се беше „запътил” за „Б” областна група, а след като той преотстъпи лиценза на пазарджиклии, „Локомотив” отново стигна дотам. През 2011 г. с помощта на бизнесмена Бойко Младенов регистрирахме ФК „Локомотив – 2011”, защото нямахме право да използваме името на „Локомотив – 1925”.  В момента отборът се състезава в Южна „Б” областна група. Президент е Васил Григоров, а треньор – Георги Ватев. Имаме детски отбор с треньор Владимир Кадийски, но нямаме юноши. И тук се къса връзката между мъжкия тим и подрастващите. В първенството 2014/2015 г. сме есенни първенци. Дано през пролетния сезон да затвърдим първото място и да отидем там, където ни е мястото според финансовите средства, които отговарят за „А” областна група. Футболът в Септември никога до отдаването на лиценза от Марин Рачев не е имал отбор в толкова ниска група. А той е дал на националния отбор и на елитни наши и чужди отбори футболисти като Иван Кънчев, Петко Петков, Юмер Джевиз, Георги Карушев и Здравко Лазаров. Трябва да се наблегне на детско-юношеския футбол. От там ще дойдат състезателите, които ще поддържат традициите така, че за Септември да се говори като за футболен град”, каза накрая дългогодишният треньор. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар