вторник, 10 март 2015 г.

Домът за медико-социални грижи във Ветрен става Комплекс за социални услуги



февруари и шефката на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова символично заключи вратата на сградата. Така се закрива и последната специализирана институция за деца в областта. Благодарение на усилията на екипите по приемна грижа в общините Панагюрище, Велинград и Ракитово и на отделите „Закрила на детето”, за всяко едно от децата е определено и мотивирано подходящото приемно семейство, което да осигурява качествена грижа и обич в семейна среда.
„Особеното в този случай е, че тези деца са със специални здравни потребности, а до този момент в област Пазарджик не разполагахме с приемни семейства, които да поемат грижата за специалните деца. Мога да определя като сериозен пробив и като поредната победа за процеса на деинституционализацията факта, че екипите на трите общини успяха да се справят с това предизвикателство”, заяви Цветелина Арапова. Тя обясни, че домът във Ветрен няма да бъде затворен, а ще бъде превърнат в Комплекс за социални услуги за деца и семейста с пакет от няколко услуги за местната общност. „В община Септември няма такъв комплекс, а има потребност от него – каза социалната шефка. – Освен това искаме да използваме капацитета на екипа от кадри, които са силни в своята област и могат да бъдат полезни. Важен мотив за запазването е също и волята на дарителя – италианската фондация „Онлус пер Ветрен”. Желанието на дарителите е инвестираните от 1998 г. до момента около 1,5 млн. евро да бъдат изключително в полза на децата. До старта на реформите в дома имаше 27 малчугани. Преструктурирането му започна от декември миналата година. Дотогава вече бяха приключили строително-ремонтните работи за пригаждане на базата към предстоящите потребности – там занапред ще се предлагат различни услуги.”
През 2014 година в област Пазарджик няма настанени здрави деца в специализираната институция. С помощта и подкрепата на „Надежда и домове за децата” – клон България, партньор на МТСП, МЗ и ДАЗД по проект „Посока: семейство” и КСУДС – Пазарджик,  паралелно с дейностите по преструктурирането на ДМСГД – Пазарджик, Регионална дирекция за социално подпомагане, дирекциите в областта и отделите за закрила на детето в областта преустановиха настаняването на здрави деца и във втория дом за бебета във Ветрен, втората специализирана институция за деца от 0 до 3 години в област Пазарджик. Последното настанено здраво бебе в дом е на 31.08.2013 г.. С общи усилия е предотвратено институционализрането на 89 деца на ниво родилен дом. 62 от тях се отглеждат в биологичната си семейна среда. За 2014 година от 27-те настанени в приемни семейства, осиновените деца от приемни семейства са 33, с 6 повече от настанените извън семейството. За първи път от създаването на Съвета по осиновяване към Регионалната дирекция в Пазарджик през 2003 –та година, осиновените деца и децата, останали в семействата си, са повече от изоставените. За сравнение през 2013 година в двете специализирани институции са били настанени 35 новородени. В изпълнение на дейностите по проект „Детство за всички” на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, към 31.12.2014 г., на територията на област Пазарджик са разкрити и действат пет от общо осем изградени Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания или без увреждания.

Няма коментари :

Публикуване на коментар