вторник, 10 март 2015 г.

Откриха паметна плоча на ветренци, загинали в Освободителната война



Паметна плоча на загиналите в Освободителната война жители на Ветрен беше открита на националния празник 3 март. Тя се намира до паметника на руските освбодители в края на града. На нея са изписани 39 имена на ветренци, загинали в боевете на връх Еледжик през 1877 г. Идеята за плочата е на Красимира Йовкова, която е потомка на един от убитите – Илия Йовков. Жената живее в Германия и дарила нужните средства, съобщиха от кметството.
Официално тържествено шествие от центъра до м. Руски паметник, водено от кмета Радослав Лютаков, събра стотици желаещи да отдадат почит към освободителите. Те положиха венци и цветя на плочата и паметника.
Панахида в памет на загиналите и молебен за здраве на ветренци и всички присъстващи бяха отслужени от местния свещеник на храм „Св. Никола”. Военни ритуали за отдаване на почит към капитан Ян Адамович Банерский от 123-ти Козловский пехотен полк, който умира от раните си на 12 януари 1878 година при престрелка с турците, представиха воените от резерва с председател полковник Борислав Клисурски. Ученици изнесоха програма, в която участва и духовият оркестър при Младежки  дом – Септември.                                                                                                    
Тържественото честване завърши с идея за изграждане на християнски кръстове във Ветрен и Бошуля, откъдето е преминал отрядът на генерал Гурко. Сред инициаторите са кметовете на двете селища Радослав Лютаков и Любен Христосков, Борислав Раков от движение „Русофили” и полк. Борислав Клисурски. Идейният проект е на зографа Лука Делийски. Предстои изготвяне на инициативни списъци на подкрепящите начинанието, които ще бъдат внесени в ОбС – Септември.

Няма коментари :

Публикуване на коментар