вторник, 10 март 2015 г.

Зарязаха за берекет в Деня на лозаря



Виноградец отбеляза Деня на лозаря според българските народни традиции. Гости на тържеството бяха депутатите от 43-тото Народно събрание - Гроздан Караджов, Бойка .Маринска, зам.-аблястния управител Гинче Караминова, председателят на ОбС -Септември Лазар Влайков, секретарят на общината Атанас Танев, Атанас Узунов - представителят на общинско ръководство на ГЕРБ Атанас Узунов, кметове на населени места и спонсори. Приветствия към лозарите и винарите поднесоха кметицата Елинка Благова, Гинче Караминова и Гроздан Караджов. След това всички се отправиха към местността Бостанала, където извършиха традиционното зарязване и водосвет за богата реколта. Празникът продължи на площада със песни, танци и празничен обяд за всички. Участници в програмата бяха самодейната певческа група при НЧ ,,Д-р П. Берон -1928” - Виноградец, мъжката певческа група от Варвара, танцовият клуб за народни хора ,,Седеф,, - София и музикантите от оркестър ,,Млади тракийци”. 


В Семчиново семейство Мичеви, едни от най-големите производители на грозде и посадъчен лозов материал в община Септември, отбелязаха  празника с ритуално зарязване на лози. Част от присъстващите бяха облечени в национални носии. Домакините Бойка и Румен Мичеви изнесоха лекция по рязане на лози във фамилното лозе, разположено в района между Септември и Злокучене.  На площ от около 100 дка те отглеждат квалитетни винени сортове като мерло, каберне, мавруд, мускат отонел, пино ноар, както и десертни сортове грозде. Имат и площи с маточници, от които се произвеждат подложки за присаждане и производство на посадъчен лозов материал. В почти всички краища на страната има засадени нови лозови масиви с техен материал. Рязането се извърши под зоркият поглед на техните родители бай Асен и баба Парашкева. Семейството е известно и сред специалистите от бранша - братът на Румен Мичев - Георги Мичев, е бивш изпълнителен директор и технолог на винпрома в Долна баня, университетски професор, в момента чете лекции по винопроизводство в институт в Скопие /Македония/.
"Въпреки неблагоприятната година успяхме да съхраним реколтата и сега се радваме на много добро вино, особено от мавруд - сподели Румен Мичев, който е и технолог. -Имаме сега в изобилие, за да полеем новите порези и да се радваме на берекет. Миналата година по това време вече бяхме започнали резитбата. Сега е много студено и вероятно до десетина дни ще започнем."
По стара традиция на празничната маса бе поставена корона от лозови пръчки, ръчно приготвена пита и семчиновски боров мед, а червеното вино блестеше на яркото февруарско сланце като рубинено. След приключване на ритуала тържеството продължи в сградата на фирмата в Семчиново.
В Славовица за поредна година жители и гости отбелязаха тържествено празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Сред гостите бяха депутатите от Реформаторския блок Бойка Маринска и Настимир Ананиев, които за първи път в живота си се включиха в ритуала "зарязване". Всяка година местната кооперация обработва над 1200 декара първокласни лозя. Те се намират в землищата на Виноградец и Славовица. Отглеждат се традиционни сортове грозде - мавруд, каберне, памид и мерло. Празникът започна с молебен за здраве и богата реколта. Повече късмет през новата стопанска година си пожела и председателят на кооперацията Иван Костов. Честването на Трифон Зарезан и посещението на високите гости от жълтите павета беше добър повод и за поствавяне на злободневните проблеми на родните винопроизводители. Сред гостите на тържеството бяха общински съветници от Септември, бизнесмени, приятели и партньори на винарската къща в селото. Празника уважи и делегация от Молдова. След края на официалната част веселбата продължи в центъра на селото с много вино, мезета и музика.


Няма коментари :

Публикуване на коментар