сряда, 24 юни 2015 г.

Земеделци отбелязаха 92 години от смъртта на Александър Стамболийски



„Земеделското движение у нас трябва да се обедини около единна платформа и реалните проблеми на производителите. Противопоставяме се на опитите да бъде изопачена истината за направеното от Стамболийски и неговото правителство.” Това заяви на възпоменателен събор на 14 юни в памет на Александър Стамболийски председателят на ПП ”Обединени земеделци” Петя Ставрева. В местността Янини грамади над Славовица земеделци от цялата страна отбелязаха 92 години от трагичната гибел на своя виден водач.
Областният лидер на „Обединени земеделци” в Пазарджик инж. Емил Йончев откри възпоменателния митинг и припомни делото на убития в преврат министър-председател. Той цитира британския журналист Джеймс Баучер, който пише: ”И до ден днешен единственият бюст на български политик в Музея на обществото на народите в Женева е този на Александър Стамболийски”. Депутатът от ГЕРБ Десислава Костадинова поздрави присъстващите от свое име и от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Пожелавам на всеки, дошъл тук днес, да носи частица от духа на Стамболийски, от неговото държавническо мислене. Защото преди близо век той отстояваше това, което и ние искаме днес – свободна, независима и интегрирана в Европа България”, каза Костадинова.
След официалната част от възпоменанието и отслужена панихида в памет на загиналите земеделци бяха поднесени венци и цветя пред паметника-костница на Александър Стамболийски.
Предишния ден – на 13 юни, на традиционен събор в Янини грамади се събраха стотици членове и симпатизанти на земеделския съюз  "Александър Стамболийски" от цялата страна. Председателят на партията Спас Панчев се обърна към присъстващите с думите: "Макар и разделени, имаме нещо общо - идеята за защита на българското село и българското земеделие.” 

Няма коментари :

Публикуване на коментар