сряда, 24 юни 2015 г.

Еко бомба тиктака при р.Чепинска


 Поради множество сигнали постъпили в Общинска Администрация относно нерегламентирано изземване на инертни материали от коритото на р.Чепинска и частни имоти в землището на с. Варвара, бе подаден иск за проверка до Министъра на околната среда и водите.
 С иззетия материал са затрупани и унищожени много дървета, частни и общински имоти. Съдейки по сегашното състояние на коритото на р. Чепинска е безспорно, че този материал е добит именно от там. На места речното легло е прокопано в дълбочина повече от 15 м, което противоречи на разрешените 1,4 м – средна дълбочина на изземване.
  Горните констатации са потвърдени с Протокол от извършена проверка на място от представители на Министерство на енергетиката. За тази територия, в която се осъществява добив на подземни богатства, не е предоставена концесия за добив.
  Безконтролното изземване на инертни материали има редица негативни екологични въздействия върху реката, водните екосистеми, подземните водни ресурси на региона ни. Понастоящем, нормативните изисквания за извличането на инертни материали от речни легла в държавите от ЕС са много строги и ограничителни. Българското екологично законодателство също регламентира добивът на инертни материали от реките, като го поставя на разрешителен режим съгласно Закона за водите и го ограничава до изброени от закона дейности. Процедурата по ОВОС е основният инструмент, чрез който се оценяват негативните въздействия от добив на инертни материали от реки. Чрез тази процедура се преценява дали да се разреши, дали да се забрани и/или да се възложат ограничения върху инвестиционното намерение. Тъй като в настоящия случай няма издадено разрешително за изземване на инертни материали, то съответно не е правена процедура по ОВОС.
  От извършваната незаконна дейност на р. Чепинска е оказано отрицателно екологично въздействие, включително върху речното легло и биологичното разнообразие. Промяната в морфологията на реката води до деградация на речното легло не само на мястото на извличане, но и нагоре и надолу по течението й. Друг ефект е понижаване на нивото на подземните води. Неизбежният отрицателен ефект от това е дълготрайното дълбочинно обезводняване на земните масиви и понижаване на тяхното плодородие, както и снижаване на нивото на водата в кладенците в съседните населени места. Що се касае до биологичното разнообразие, въздействията са както пряко засягане на видове и местообитания в речното корито, така и непряко повлияване на крайречни местообитания чрез промяна на водния режим.
  На следващо място изземването и извозването на огромните количества инертни материали води до унищожаване на основния поминък на хората - селскостопанската продукция и имотите като цяло. В близост няма изградена инфраструктура и тежкотоварните автомобили преминават през земеделски имоти. 




Няма коментари :

Публикуване на коментар