сряда, 24 юни 2015 г.

В едно читалище с традиции отново кипи културен живот




Етнографска сбирка с автентични експонати от бита на населението краси една от залите в читалище „Култура” във Ветрен дол. „Предметите смe събирали в продължение на година и половина от къща на къща, едно по едно като пчелички мед – каза председателят на читалището Йордан Кондупишев. –  Хората ги даряват с голямо желание и гордост. На всеки предмет има табелка с името на дарителя. Открихме много неща от миналото – носии, предмети от бита, уникални дисаги, направени от ярина, ракла, воденичен камък от Булената воденица, чакръци, хурка и вретено, газени лампи, глинени съдове и др. Имаме си и ориганален стан за тъкане, бърдо, нищелки, прежда. С помощта на Стефка Пашева и баба Ница Пенчова насновахме основата и сега тъчем. И аз се научих. Показваме на младите как бабите ни са тъкали дрехи и постелки.”

Йордан Кондупишев е избран за председател на читалището преди три години. Заварил го в окаяно състояние. Първото нещо, с което се захванал, е да оправи разбитите врати, да им сложи решетки и да смени счупените стъкла. После, с хора от селото, желащи да му помагат, възстановяват киносалона – почистват и ремонтират сцената, изпират столовете, за да има концерти и събирания. „Строихме стени, боядисвахме, направихме ремонта. Десет каруци боклуци сме изнесли. Благодарен съм на зам.-кмета на общината инж. Стефка Попова – винаги е откликвала и помагала за всичко, което сме поискали. Голям проблем е покривът на читалището, но за него са нужни много средства”, каза Кондупишев.

Към читалището е създадена певческа група за обработен фолклор с инструментален съпровод от Трайчо Петров и художествен ръководител Стефка Пашова, също така и детска танцова формация „Елидерче” с художествен ръководител Виктория Николова. Откриват тенис клуб с дарение на една маса от кмета на общината Петър Бошев и една от Стоян Иванов от селото, за да приобщят младежите към спорта. Преди два месеца е открита и фитнес зала. Уредите са дарение от Дамян Куманов - местен жител.

„Предстоят ни още два проекта – продължава да разказва председателят на читалището – изграждане на тепавица с естествена водна сила и възстановяване на лятното кино. За последното водим преговори с Ротари клуб „Бесапара” за съдействие.”

В читалището се намира и библиотеката, разполагаща с 9 000 книги. Залата е просторна и разполага с три компютърни конфигурации – едината е дарение от Общинския съвет – Септември, а през месец май получават три от Ротари клуб „Бесапара” –Пазарджик. Единият компютър е подарен на две момчета от социално слабо семейство. ”Имаме 70 редовни читатели – каза библиотекарката Габриела Генчина. – Децата идват тук да рисуват и четат, да играят на компютрите. От училището провеждат тук литературни часове. Подаряваме на децата книги през седмицата на книгата.”

Едно читалище с традиции е възстановило дейността си благодарение на желанието и ентусиазма на своя председател и на хора от селото, които искат тук да кипи културен живот. 

Читалището, театърът и лятното кино в миналото

Инициатори за създаване на читалището са учителите, семейство Настеви, Сийка Костова и други, а негов основател е Яков Д. Матакиев. Те създават и театрална група. За салон първоначално са служели два дюкяна: Филодоровия и Кърмовия. Това става през 1901-1902 г. Първата играна пиеса е "По неволя доктор". Следват "Хаджи Михалаки" и "Хъшове". Имало е и афиши на постановките.
В 1910-1912 г. във Ветрен дол е основано читалище "Яков Матакиев", преименувано по-късно на "Култура". В началото за читалище е служила учителската стая на старото училище. Едната стая е била импровизирана читалня. В последствие стената е съборена и е направен салонът на селото със столове за зрителите. Декорите е нарисувал живеещият във Ветрен дол руснак Александър Сергеевич. Поставена е и пиесата на местния автор Кърмов "Българската Клеопатра", преименувана по-късно на "Новият път". Днешният културен дом е построен през 1972 г. Открит е с представлението "Боряна" на Йордан Йовков. Към читалището е имало детски театър и школа за народни танци. В него се помещава киносалон, библиотека и заседателна зала, както и пощенската служба.
Библиотеката е разполагала с 6 000 тома. До 1992 г. в културния дом се прожектира кино, гастролирали са с представления трупи от Пазарджишкия и други театри. В селото е съществувало и лятно кино в периода 1958 -1965 г., като стената все още е запазена и до днес. В двора на лятното кино на пейките са се събирали 200-250 души. Читалището през годините е било културното средище на Ветрен дол и околните села.


Няма коментари :

Публикуване на коментар