сряда, 10 юни 2015 г.

Награждаване по кампания „Училище без дрога”



Награждаване на участниците в общинския училищен конкурс по кампания „Училище без дрога” на МКБППМН - община Септември, се проведе в залата на Общинския съвет. За видовете дрога и вредните последици върху организма при употребата им през изминалите три месеца на учениците обясняваха експертите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ - Пазарджик, които са партньори по кампанията – главен експерт Ирина Атанасова  и  старши експерт Анелия Куртакова. Началник на отдела е д-р Надя Палийска. Те изнесоха презентации във всички средни и основни училища в общината.
В конкурса се изявиха 111 деца  от 7 училища с общо 70 творби: 50 рисунки, 5 плаката, 4 есета, 2 стихотворения, 4 мултимедийни презентации, които течаха по време на събитието, и 4 драматизации, които  бяха представени пред събралите се участници от  СОУ „Хр. Ботев” и СОУ „ Хр. Смирненски” -  Септември,  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ветрен, ПГ по Транспорт - Виноградец, ОУ „Н. Вапцаров” – Варвара, ОУ „Хр. Смирненски” – Ветрен дол и ОУ „Хр. Ботев” – с. Семчиново.
Събралите се деца в залата изгледаха с голям интерес представените драматизации от техните връстници от 4 училища – във Ветрен, Варвара, Семчиново и Виноградец.  Чрез пиеските си малките актьори отправиха послания към децата да пазят здравето си като не употребяват вредните и забранени субстанции, предизвикаха ги да размислят и направят правилния избор за себе си, алармираха ги да предпазят и приятелите си от тях.
Наградите на участниците бяха връчени от зам.-кмета на община Септември и председател на Местната комисия Стефка Попова. Тя поздрави децата и изказа увереност, че те ще успеят да се предпазят от предизвикателствата на съвремието ни, понеже са силни, смели и умни.  Децата получиха грамоти за участие и тениски с логото на кампанията, както и по един балон, който да ги подсеща, че по-добре чрез дъха си да създават красота, отколкото да вдишват и издишват отрови.
Поради сериозността на проблема с дрогите и важността на дебата и борбата с тях, кампанията ще бъде продължена и през новата учебна година.

Спри…Недей…Защо го правиш…


Спри…Недей…Защо го правиш… Осъзнаваш ли, че ти е даден само един живот, а ти го съсипваш! Този отвратителен дим доближава  края ти малка по малко…
Чували сме хора, които казват: „Нали един ден ще умрем, защо да се мъчим, защо да спираме?” Наистина, един ден краят ще дойде, но не искаш ли да видиш красивата страна на живота? Опитай се да кажеш: Не! Вярвай в себе си и възможностите си, вярвай че можеш да сложиш край на този отвратителен навик - тютюнопушенето.  Ако не успееш, животът ти ще увехне като красиво цвете,  доскоро радващо света, а сега залято с отрова.  Кое е най - лошото? Че изборът правиш ти, само ти… Знаеш ли колко добър може да е животът ти? Обърни внимание на ценните неща и хората в него.  Направи го за тях.  Вярвай че можеш да сложиш края на цигарите. Каква е нашата цел? Да те накараме да се замислиш дали си струва да съсипваш живота си, защото всичко това е като зареден пистолет и от тебе зависи дали ще дръпнеш спусъка. Но нали знаеш … изборът е твой…Само ти можеш да решиш съдбата си, всичко зависи от теб. Нашият съвет е да не забравяш, че ти си гост на този свят и за това се постарай да изживееш  живота си пълноценно. Обърни внимание на ценните неща в него. Кажи НЕ  на цигарения дим, защото горчивата истина е, че можеш да загубиш единствената си възможност да живееш на този свят.
                                      Сладуна Стайкова и Десислава Дишкова, 7 клас, гр. Ветрен





Няма коментари :

Публикуване на коментар