сряда, 10 юни 2015 г.

Четири картечници стреляха над Бошуля в Деня на Ботев




Петима картечари с четири леки картечници изстреляха над 1600 куршума в небето над Бошуля в Деня на Ботев и на падналите в борбата за свободата и независимостта на България – 2 юни. Лично министърът на отбраната Николай Ненчев командирова бойците от сухопътните войски в Пловдив след искане от кмета  Любен Христосков. Известният с любовта си към оръжията кмет – офицер от резерва, поставил в центъра на селото танк и гаубица и обещал да докара и самолет,  обаче заплати  с лични средства визитата на бойците.
„Празникът на Ботев е един от най-тачените в нашия край, само ние го честваме точно на датата. При разпределението на разходите още в началато на годината отделихме 1200 лева за грандиозната заря, която озари небето точно в 22 часа заедно с гърма на четирите картечници”, сподели след честването Христосков.
Кметът на общината Петър Бошев връчи на трима ветерани от Втората световна война грамоти, подписани от министър Ненчев. „Общо 620 жители на общината са намерили смъртта си по бойните полета по време на войните през 20 век, защитавайки националните интереси на България. Село Бошуля е дало 37 свидни жертви, загинали за свободата на отечеството”, каза той в речта си.
92-годишният Златко Сестримски от Септември, дошъл на крака на празника,  е единственият в областта, получил лично от Сталин орден за заслуги. На честването присъстваха още бившите бойци Никола Станчев и Борис Етов от Ветрен. Председателят на Общинския съвет на ветераните полк. Борислав Клисурски обясни, че живите фронтоваци в общината са осем, но по здравословни причини повечето от тях не са присъствали на тържеството и благодарствените слова на военния министър са им връчени вкъщи. 
Поздравителни анреси към жителите на Бошуля изпратиха народните представители от областта Янаки Стоилов и д-р Дончо Баксанов. В тържеството участваха състави от Ковачево, мажоретки от Панагюрище и духов оркестър от Ракитово.  

Няма коментари :

Публикуване на коментар