сряда, 24 юни 2015 г.

Предлагат посмъртно акад. Георги Христович за почетен гражданин на Септември



Гражданско сдружение „Загорово” възкресява спомена за акад. Георги Христович и обяви 23 юни за ден на иментия ни съгражданин. Организира се подписка за обявяването му за почетен гражданин на град Септември.     
На 23 юни 2015 г. се навършиха 152 години от рождението на
акад. Г. Христович - известен учен орнитолог, основател и дългогодишен редактор на списание „Природа”, инициатор за създаването на Българския ловен съюз. Приносът на акад. Христович и неговото семейство за развитието на икономиката, обществения живот и гражданското общество на  Септември са безспорни. Христович е български зоолог, общественик, природолюбител, природозащитник и ловен деятел. Роден е в Пазарджик, но се премества да живее в с. Сараньово. През 1910 г. става инициатор и пръв председател на читалище „Отец Паисий”, към което функционира библиотека и всички книги са подарени от него – предимно художествена литература, списание „Природа” и др. На 19 юли 1898 г. организира ловците от Сараньово в дружество, което приема свой устав. То е едно от първите в България. През 1906 г. той построява винарска изба и става инициатор за създаване на винарско-потребително дружество. По време на въстанието през септември 1923 г. властта праща армията в Сараньово да арестува всички комунисти. Георги Христович заедно със сина си прибира заподозрените и семействата им в избата, храни ги и не допуска никой до тях. Праща телеграма до София в тяхна защита и с отговора посреща армията на гарата и спасява хората. На 12 март 1926 г. умира в дома си в Саранбей. Признателните граждани, ловците и природолюбителите му отдават последна почит със салюти. За заслугите си като учен и гражданин и затова, че спасява десетки хора, признателното население на Сараньово го погребва в църковния двор – чест, която малко миряни получават. Надписът на гроба гласи: „Неуморим труженик на науката и общественото благо”. Христович остава пример, достоен да бъде следван. Първите, които тръгват по стъпките му, са неговите синове – активни участници в обществения живот на селището и дарители.
На 23 юни  Гражданско сдружение „Загорово” с мултимедийна презентация за живота и делото му, с изложба на лични вещи и книги, снимки и документи припомни на септемврийци за неговия възрожденски плам, за трудолюбието му и обичта му към хората, които го почетоха с преклонение и уважение.

Няма коментари :

Публикуване на коментар