сряда, 10 юни 2015 г.

Успешно турне на малките танцьори от „Загоровче” в Република Македония



Международния фолклорен детски фестивал в Република Македония.
Той се организира от Културно уметско дружество ”Гоце Марковски” в село Долно Лисиче, няма състезателен характер и е съчетан с отбелязване на храмовия празник на църквата „Света Троица”. Директор на фестивала е младият хореограф Бобан Блажевски, който преди две години създава дружеството.
„Идеята бе  да покажем разнообразието на родния фолклор и да положим основите на бъдещи подобни срещи. В трите фестивални вечери ФТА „Загоровче” се представи с програма, включваща танци от различни фолклорни области. Бяхме много пъстри, цветни и емоционални. Радвахме се на изключително топъл прием, домакините бяха организирали всичко по много интересен начин”, обясни след завръщането в Септември ръководителят на „Загоровче” Йордан Зеленгоров.
„Едно много емоционално турне, което винаги ще помним. Бяхме като у дома си! Всички бяхме настанени в семействата на танцьори от „Гоце Марковски”. Организаторите се бяха погрижили и организирали чудесно прекарването на свободното време. След прекрасна разходка с лифт до най-високия връх Кръстовар в планината Водно видяхме и Милениумския кръст, който е висок цели 66 м. Посетихме и каньона на река Треска и язовир „Матка“ – едно от най-впечатляващите места в Македония, заобиколено от стръмни скали, сред които са скрити средновековни църкви и манастири. Запазените фрески над западния вход на църквата в манастира „Свети Андрей” разказват, че е построена през 1389 г. от Андрей, втория син на крал Вълкашин. Организаторите ни подариха и един незабравим ден в Скопие.  Разходихме се из Скопската чаршия, запазена от времето на Османската империя, видяхме крепостта „Скопското кале” и новия център на града”,  споделиха малките танцьори от ансамбъла.
Дни след завръщането си в Септември групата е в трескава размяна на снимки и впечатления в социалната мрежа. Ансамбълът е поканен да участва и в следващото издание на фестивала догодина.

Няма коментари :

Публикуване на коментар