четвъртък, 14 май 2015 г.

Проф. Ян Боузек е удостоен с почетния знак на община Септември



Общинският съвет удостои с почетния знак на община Септември чешкия проф. Ян Боузек за заслуги за проучванията, опазването и популяризиране на културното наследство на нашата община. Това стана с решение № 1037 от 27 април 2015 г.
Проф. Ян Боузек е дългогодишен директор на Института за класическа археология към Карловия университет в Прага. Участва в редица международни проекти под егидата на Юнеско. Член-кореспондент е на Германския археологически институт, пълноправен член на Австрийския археологически институт и на няколко други международни и национални институции в страната си и в чужбина. Той е почетен гражданин на Volterra в Италия.
През 1993 г. проф. Боузек застава начело на съвместен българо-чешки проект за проучване на археологически обект емпорион Пистирос край Ветрен. Вече 27 години той работи неуморно за популяризирането на българското културно наследство. За тази си дейност през 2012 г., във връзка с празника на българската просвета и култура - 24 май, е награден с „Почетен знак” на българската държава и правителство за заслуги за българската култура, връчена му лично от вицепрезидента на Република България  Маргарита Попова.
От 19 до 23 май  2015 г. в Прага, Република Чехия, се организира международна научна конференция „Контакти, миграции и климатични промени” в  чест на 80-годишнината на проф. Ян Боузек. Поканени са да участват учени от различни страни в областта на археологията. На организираното събитие е поканен и българският екип, с който той работи на емпорион Пистирос.
Почетният знак на община Септември ще му бъде връчен на тържествената сесия в Прага през м. май 2015 г. от директора на Археологически музей „Проф. М. Домарадски” в Септември  Валентина Танева. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар