сряда, 27 май 2015 г.

Нови, много по-ниски цени на автобудните превози




Фирма „Либърти лайнс” ООД ще осъществява транспортната схема на община Септември за превоз на пътници. Тя бе избрана след проведена обществена поръчка за избор на превозвач. Договорът е подписан на 1 април от кмета на общината Петър Бошев за срок от 2 години. Според клаузите в него вече има нови, много по-ниски цени на автобусните превози. Цената на билетчето за селата Семчиново, Симеоновец, Варвара, Ветрен дол и Злокучене е 10 ст., докато при предишния превозвач струваше десетократно и повече по-скъпо. Толкова е и градският транспорт в Септември, за който гражданите плащаха по 40 ст. Пътуването до Виноградец, Славовица и Ветрен е един лев - наполовина от преди. Много по-евтин е и билетът до Пазарджик – 1.90 лв.
Новата фирма има намерение по този начин да направи автобусния транспорт атрактивен, да  възстанови пътникопотока и да увеличи броя на курсовете през деня.
Специалисти от общината обясниха, че администрацията не финансира „Либърти лайнс”, а фирмата получава от държавния бюджет субсидии за вътрешноградските превози и компенсации, които се полагат на определени категории пътници, имащи право да пътуват с намаление – деца от 0 до 7 г. – безплатно, от 7 до 10 г. – 50% , ученици – 20%, а безплатно с карти транспорта ползват ветерани от войната, военноинвалиди и  военнопострадали, както и пенсионери. 
Субсидиите се дават по Наредба № 2 от 2006 г. на Министерство на финансите

Няма коментари :

Публикуване на коментар