сряда, 27 май 2015 г.

Връчиха в Прага на проф. Боузек почетния знак на общината



Международна научна конференция „Контакти, миграции и климатични промени” в чест на 80-годишнината на проф. Ян Боузек от Карловия университет се проведе в Прага от 19 до 22 май. В чешката столица гостува наша делегация от представители на археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в Септември и експедиция Пистирос. По време на конференцията цяла сесия бе посветена на емпорион Пистирос, като бяха изнесени 5 доклада, 4 от които от представители на експедицията.
Директорката на музея Валентина Танева връчи на проф. Боузек почетния знак на община Септември, с който той беше удостоен с решение на ОбС за заслуги в проучванията, опазването и популяризирането на културното наследство на нашата община. Проф. Боузек е ръководител на съвместен българо-чешки проект за проучване на археологическия обект Пистирос от 1993 г.
Карловият университет награди професора със златен медал за цялостна научна, изследователска и преподавателска дейност. Университетът присъди и сребърен медал на епиграфа на експедиция „Пистирос” д-р Лидия Домарадска за принос и заслуги в дългогодишното българо-чешко сътрудничество в проучванията на емпориона. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар