четвъртък, 14 май 2015 г.

Проведе се среща-разговор за Илия Минев и Георги Заркин



Среща-разговор на тема: „Илия Минев и Георги Заркин – пътеводители в борбата за демокрация и свободно слово” се проведе в залата на ОбС – Септември. Тя бе осъществена по инициатива на кмета на общината Петър Бошев, който покани Лъчезар Заркин – документалист и издател, и Димитър Николов – бивш редактор на вестник „Свободно слово”, орган на Независимото дружество за защита на правата на човека в България.
„Идеята за тази среща бе продиктувана от един открит урок за Илия Минев под егидата на президента – каза пред присъстващите Бошев. - Поисках да имам книгата за Минев и поех инициативата да закупим книгите на Георги Заркин за библиотеките и музея, за да имаме история с послание за нас и младото поколение.”
Димитър Николов заяви, че община Септември може да се гордее с Илия Минев: „Той е най-репресираният десидент през комунистическия режим, 27 г. е лежал в затвора. Успя да създаде много борци за свобода и човешки права, един от които е Георги Заркин.”
Спомени за Илия Минев разказа неговият приятел Андрей Байлов. Виолета Прокопиева предложи да се съберат материали и да се открие сбирка в музея, за да съхраним паметта за делото му.
Лъчезар Заркин благодари на кмета за поканата и представи книгата на баща си „Чест”. Той разказа, че Георги Заркин е работел като фоторепортер във в. „Земеделско знаме”, когато взел участие в организирането на преврат за свалянето на Тодор Живков през 1965 г. Арестуван е и лежи в Софийския, а по-късно в Старозагорския затвор, където получава още две вътрешни присъди за писане на контрареволюционна литература. Преместен е в Пазарджишкия затвор и през август 1977 г. е убит без съд и присъда.
С псевдонима „Рилски бор” оставя хиляди стихотворения, както и сценарии, драми,  романа „Чест” и документалната книга „Вулкан”, които след 1990 г. Заркин-младши издава

Няма коментари :

Публикуване на коментар