сряда, 27 май 2015 г.

С хора и песни септемврийци празнуваха събора на Спасовден



Традиционният събор на Септември се проведе на големия християнски празник Спасовден в парка срещу Младежкия дом. Още от предната вечер търговци разпънаха палатки, пуснаха музика и веселието започна. По обед в празничния четвъртък водосвет отслужи протойерей Йордан Василев. За многобройните жители и гости на града общината беше подготвила богата програма. Тържествата откриха музикантите от оркестър „Септември”. Последваха изпълнения на самодейни състави. Децата от ФТА „Загоровче” танцуваха и получиха заслужени аплодисменти. Кръшни народни хора извиха и танцьорите от фолклорна група „Мераклии”.
В празничното си приветствие кметът на общината Петър Бошев каза: ”Ние, жителите на град Септември, обичаме и спазваме родните традиции, завещани от нашите предци. Празниците ни обединяват, те ни правят по-добри, помагат ни да преживеем трудностите. Те са доказателство, че септемврийци живеят пълноценен културен живот, че са истински родолюбци и обичат своя роден край и България.”  Той връчи на отец Йордан две решения на Общинския съвет, с които се прехвърля безвъзмездно собствеността върху дворните места на църквите "Св. Цар Борис-Михаил" в Септември и „Преп. Йоан Рилски Чудотворец” в Злокучене. 
Тържеството продължи до късно с изпълнения на народния певец Янко Неделчев с танцова формация „Пиринска хубост”, Снежина Андреева с македонски песни, както и на известните попфолк певици Магда и Соня Немска.
Благодарение на Районно управление „Полиция” - Септември празникът протече при добър обществен ред, без инциденти и произшествия. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар