сряда, 27 май 2015 г.

Планинарите от „Незабравка” проведоха двудневен поход в Стара планина



Двудневен поход в Стара планина проведоха туристите от ТД ”Незабравка” от Септември. Целта на проявата бе х. „Паскал”, разположена на 1 345 м н.в. Участие взеха 21 планинари от Септември, Пазарджик и Варвара. Най възрастният сред тях бе варварецът бай Ангел, който след месец ще навърши 80 години. Разстоянието бе преодоляно за около 3 часа.
Изходен пункт за прехода бе Пирдоп, откъдето по наскоро построена еко пътека се тръгва право на север към билото на Стара планина и вр. Паскал. Въпреки че туристическата маркировка е стара, безпроблемно се достига до крайната цел. Едноименната хижа е разположена в местността Мали извор - панорамно място,  откъдето се откриват чудесни гледки към долината на Златица и Пирдоп. Тя е изходен пункт за много хижи, част от маршрута Ком – Емине. Разполага с 60 места за нощувка. Тези, които имат сили след прехода, могат да се изкачат на вр. Паскал, като до там разстоянието се преодолява за около два часа и половина.
„Част от групата се отправи към върха, но не успя да го достигне заради внезапно появилите се гъсти облаци и мъгла – коментира водачът Евгени Попов. - Хижарите - семейство Тотка и Груйо Казакови, ни посрещнаха с топъл чай и усмивки”. Вечерта в района на хижата се разрази гръмотевична буря, но въпреки това не мина без традиционните български хора и червено вино. На следващия ден при слънчево и приятно време планинарите се върнаха по обратния маршрут в Пирдоп и след кратка разходка в Копривщица се прибраха по родните места.
Следваща проява на ТД ”Незабравка” - Септември е на клуб „Млад турист” – поход до х. „Рай” в Стара планина. Там председателят на клуба Венци Попов се очаква да поведе около 30 младежи. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар