четвъртък, 14 май 2015 г.

В деня на св. цар Борис I Покръстител събраха дарения за лечение на дете



Новостроящият се храм в Септември носи името на св. цар Борис-Михаил Покръстител на българите, чиято памет православната църква отбелязва всяка година на 2 май.
По традиция празникът започна със св. Литургия в храм “Св. свщмчк Харалампий”. След това всички с иконата на св. цар Борис І и хоругви тръгнаха на литийно шествие от стария храм до новостроящата се църква. На строежа свещениците отслужиха Празничен Водосвет и Молебен за здраве и успех на младите хора в града. Молебенът бе отслужен от архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение с протойерей Стефан Йорданов и енорийските свещеници Йордан Василев и Николай Генев. След това отец Яков и отец Йордан произнесоха благопожелания към всички за успех в богоугодното начинание за скорошно завършване на храма. С радостна новина пред християните в града се обърна и Атанас Танев - секретар на община Септември, който прочете решения на Общинския съвет, с които имотите, върху които са построени храм „Св. цар Борис-Михаил“ в Септември и храм „Преп. Йоан Рилски Чудотворец” в Злокучене, се даряват безвъзмездно на църковните настоятелства и стават собственост на църквата.
Тази година вместо традиционния празничен обяд, в новия храм беше организирана благотворителна кампания за 7-годишния Ивайло Миленков от Септември, който се нуждае спешно от финансови средства за рехабилитация в Полша. Семействата на Петър и Евгения Янкови, Атанас и Милена Табакови, Златко и Елена Сестримски дариха 1 330 лв. и 100 евро. А в касата за дарения в храма за кратко време бяха събрани още 400 лв. от присъстващите богомолци. В храм „Св. свщмчк Харалампий“ ще продължат да се събират дарения за Ивайло Миленков и през целия месец май.

Няма коментари :

Публикуване на коментар